0 212 612 07 35
Sosyal Medya Hesaplarımız

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın söndürme sistemleri, Yangın, can ve mal kaybına neden olan büyük bir felakettir. Yangının yayılma hızı düşünüldüğünde, ilk müdahalenin en kısa sürede yapılması önemlidir.Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerinim temel işlevi yangının kaynağının kısa sürede bulunarak söndürülmesidir. Yangının kaynağının bulunmasındaki sürenin, dikkate ahnmadan yapılan projelendirmeler veya algılama elemanlarının tipinin doğru seçilmemesi sistemin ana işlevini tam olarak yerine getirememesine neden olacaktır. Ayrıca algılayıcı tipinin ortam koşullarına uygun olarak seçilmemesi yanlış alarmlara neden olacağından, sistemin güvenilirliğinin ortadan kalkması sonucunu doğuracaktır.

Yangın Söndürme Sistemleri

Kontrol panelleri korunulacak olan binanın büyüklüğüne, algılama ve uyan elemanlarının miktarına, ihtiyaç olan yardıma kontrol rölelerine ve müşterinin ihtiyaçlarına göre seçilir.

Dedektörler

Dedektör seçimi önemli bir unsurdur. Dedektör yangın ile günlük olayları birbirinden ayırmalıdır. Sigara dumanı, buhar ve depolanan ürünlerden dolayı ortamda bulunan gazlan gerçek bir yangın dumanımdan ayırt edebilmelidir. Ayrıca dedektörlerin algılama alanları göz önüne alınarak doğru bir şekilde yerleştirilmeleri gerekmektedir.

Duman Dedektörleri

Duman dedektörleri optik ve iyonizasyon olmak üzere iki çeşittir. Dumana karşı etkilidirler (Beyaz ve siyah duman). Seçim yapılırken korunulacak alandaki yangın riski göz önüne alınmalıdır. İyonizasyon duman dedektörlerinde bir elektrik akımı iki elektrot arasında akar. Duman geldiğinde bu akım azalır. Optik duman dedektörlerinde ise bir ışık dağılımı ile duman algılanır.

Isı Dedektörleri

Isı dedektörleri sabit ısıya ayarlanmış tipte veya ısı artışını algılayacak şekilde ayarlanmış tipte olabilir. Bunlar diğer dedektöriere göre daha az hassastır. Küçük yangınların çıkma ihtimali olan yerlerde kullanılmalıdır. Küçük ısı değişimlerini algılayamayabilir. Isı dedektörlerinin seçimi yapılırken ortam sıcaklığının 20 derece üstü seçilmeye dikkat edilmelidir.

Reset düğmesine basarak panel susturulduğunda tüm göstergelerin çalışıp çalışmadığına bakınız ve dahili sirenin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Yangın alarmını test etmek için bir yangın ihbar butonunu açarak panelin ikaz vermesini sağlayınız. Sirenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Yangın alarm panelini resetleyiniz. Her bir bölge en az üç ayda bir test edilebilecek şekilde her hafta dönüşümlü olarak bir bölge seçiniz. Ayrıca her bir test için farklı bir yangın ihbar butonu ve siren kullanınız. Bu şekilde dönüşümlü olarak tüm yangın ihbar butonlan test edilecektir. Yangın ihbar butonlannın ve dedektörierin yerleşimini gösteren bina planının olması gerekmektedir. Yapılan bu testler düzenli olarak kayıt edilmelidir.

1 – Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri

Sistemde kullanılan algılama paneli, algılama elemanlarının bağlandığı bölgelerden oluşmaktadır. Bölge sayısı panelin kapasitesi ile ilgilidir. ( 2….64) Her bölgeye 20 adet algılama elemanı (dedektör) bağlanabilir. Panel ayrıca yangın ihbar butonlan ve sirenlerin bağlanacağı giriş ve çıkışlara sahiptir. Herhangi bir dedektör algılama yaptığında veya yangın ihbar butonuna basıldığında, söz konusu algılama elemanı panel üzerinde hangi bölgeye ait ise o bölgeden uyan sinyali gelir. Örnek olarak : 20 dedektörün bağlı olduğu bir bölgedeki herhangi bir dedektör algılama yaptığında o bölgeden uyan gelecektir. ( Ama uyarının hangi dedektörden geldiği belli olmayacaktır.)

2- Analog Adresli Yangın Algılama Sistemleri

Adresli sistemlerde algılama elemanlarının bağlandığı loop (döngü) hatları mevcuttur. Loop hattının sayısı ve kablolama mesafesi kullanılan panele bağlıdır. Bir loop hattına 128 tane adresli eleman (dedektör, buton) bağlanabilir. Loop’ta bulunan algılama elemanları kendi içerisinde bölgelere aynlabildiği gibi her bir algılama elemanı üzerinde barındırdığı aderesleme switch’i sayesinde panel tarafından bireysel olarak algılanabilir. Yani herhangi bir dedektör algılama yaptığında dedektörün yeri bireysel olarak panel üzerinden tespit edilebilir. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılmaktadır. Bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındıran sistemler için konvansiyonel elemanlar yeterli olmakta ve ucuz çözümler sunmaktadır.

Yangın Söndürme Sistemleri